2023.05.11 UV, Lagstiftning, Ekonomi, Miljö, Arbetsmiljö, Skärvätska

Vad är skärvätska och varför är hanteringen så viktig?

Skärvätska används för att kyla, smörja och hålla rent maskiner i skärande bearbetning. Skärvätskehantering är en stor kostnad för den metallbearbetande industrin och kan innebära hälsorisker om den hanteras på fel sätt. Skärvätska har också en viktig roll för att kunna utveckla en lönsam och hållbar industri. 

Så vad är skärvätska och vad används den till? Här berättar vi mer om skärvätskans innehåll och användningsområden, samt hur automation kan möta dagens utmaningar inom skärvätskehanteringen.

Vad är skärvätska och vad används den till?

Skärvätska används främst för att kyla, smörja och hålla rent maskiner vid skärande metallbearbetning. Dessutom fungerar den som rostskydd och minskar verktygsslitage.

Allt finare toleranser och högre krav på en jämn temperatur i tillverkningsprocessen gör att skärvätska ofta är nödvändigt. Användning av skärvätska innebär en ökad produktivitet när vätskan appliceras i högt tryck för att föra bort spånor. 

En bra skärvätska ska:

  • kyla, smörja och minska verktygsslitage
  • transportera bort spånor, damm och föroreningar
  • hålla maskinen ren och fungera som rostskydd
  • inte vara skadlig för personal, operatörer och miljö

Vad innehåller skärvätska?

Skärvätska består av 90-95 procent vatten kombinerat med bland annat fossila oljor, emulgatorer, rostskydd, pH-reglerande ämnen, skumdämpare, biocider, aminer och andra kemikalier. 

 

Skärvätskans innehåll och uppbyggnad

 

Om bakterier i skärvätska

En stor del av skärvätskans innehåll är biologiskt nedbrytbart vilket även innebär attraktiv näring för bakterier. När bakterier växer till i skärvätskan bryts den ned och kan orsaka produktionsstörningar och kvalitetsproblem som till exempel korrosion. Bakterier leder dessutom till en sämre arbetsmiljö med infektionsrisker och dålig lukt. En viss mängd bakterier i skärvätskan är oundvikligt och en bra riktlinje här är en bakterienivå på max 10000 per ml för att få en fungerade processvätska med en tillräckligt lång livslängd - samtidigt som personalen inte utsätts för hälsorisker.

Utmaningar med dagens skärvätskor

Skärvätskor har under den senaste femårsperioden förändrats. Den främsta anledningen är den striktare kemikalielagstiftningen som successivt implementeras inom EU där de mest hälsofarliga kemikalierna blivit förbjudna eller svårare att använda.

Syftet med kemikalielagstiftningen REACH är att minska de hälsorisker vi utsätts för, både på arbetsplatser och till vardags. De senaste åren har flera tillsatser i skärvätskor därför minskats eller tagits bort vilket gjort vätskorna mer känsliga för bakterieangrepp. För att behålla livslängden så specificerar vätskeleverantörerna nu högre koncentrationsnivå och pH samt rekommenderar sina kunder att hålla en så jämn och korrekt koncentration som möjligt. Den nya lagstiftningen har gjort att många vätskor idag är mindre hälso- och miljöfarliga, dock innehåller de fortfarande biocider och allergiframkallande ämnen som exempelvis olika typer av isotiazoliner.

Större behov av bra underhåll

De nya vätskorna har ett större behov av bra underhåll som till exempel att säkerställa rätt koncentration och pH. Det är också vanligt att förbrukningen av koncentrat behöver ökas med några procent för att uppnå en biostabil vätska.

Skärvätska är också en stor utgift - inte bara att köpa in utan även att hantera och destruera. Den totala kostnaden för destruktion överstiger i många fall inköpskostnaderna.

Och det finns ytterligare en utmaning. När man använder sig av manuella metoder för att mäta, blanda och fylla på skärvätska blir det svårt att upprätthålla en jämn och stabil koncentration. Läs mer om vikten av att hålla rätt koncentration i skärvätskan

Automation ger stabil skärvätska med lång livslängd

Industrin idag har ett högt tempo med höga krav på kvalitet och lönsamhet, och produktionen blir mer och mer automatiserad. Manuell skötsel av skärvätska uppfyller idag inte villkoren på produktivitet och arbetsmiljö som behövs för att kunna bygga en lönsam och attraktiv arbetsplats. Det finns ett stort behov att ersätta både biocider och manuell styrning med bättre lösningar. 

FluidWorker 150 är en produkt som idag möter denna utmaning. Produkten erbjuder automatisk mätning och styrning av skärvätskans koncentration och tanknivå. Den är dessutom utrustad med ett system som effektivt förhindrar bakterietillväxt i skärvätskan genom att utnyttja samma UV-ljusteknik som har varit standard inom vattenrening i över 100 år. Utrustningen blir ett alternativ till biocider.

fluidworker-150-produktbildFluidWorker 150

Det här ger en effektivare hantering av skärvätskan men framför allt så minskar både hälsorisker och klimatavtryck - samtidigt som lönsamheten förbättras. Vill du veta mer?

Läs mer om:


 

Ulf Arbeus
Ulf Arbeus

Ulf är VD för Wallenius Water Innovation och har mer än 15 års erfarenhet av företagsledande befattningar inom miljöinriktad verkstadsindustri, med huvudsaklig inriktning mot produktutveckling och innovation. Ulf is managing director for Wallenius Water Innovation and has more than 15 years’ experience of management positions in environmentally-oriented industries, mainly within product development and innovations. Ulf ist Geschäftsführer von Wallenius Water Innovation und verfügt über mehr als 15 Jahre Erfahrung in Führungspositionen in umweltorientierten Branchen, insbesondere im Bereich Produktentwicklung und Innovationen.

LinkedIn

Följ Skärvätskeflödet

Kommentera