2024.03.12 UV, Lagstiftning, Arbetsmiljö, AquaWorker, Legionella

Nu gäller anmälningsplikt för kyltorn

Använder ni kyltorn i er verksamhet? Då behöver ni anmäla det till kommunen. Nyligen togs ett nytt beslut av regeringen som innebär anmälningsplikt för alla med kyltorn i sin verksamhet. Anledningen är att förenkla smittspårning och förebygga smittspridning av legionellabakterier.

“De företag som har kyltorn måste ta ansvar för att de inte på något sätt skadar allmänheten, djur eller natur.” kommenterar klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

Naturvårdsverket och Folkhälsomyndigheten har tillsammans utrett frågan och nu finns ett färdigt förslag. Här kan ni läsa mer om vad detta innebär för er.

Bättre tillsyn, egenkontroll och informationsflöden

Uppdraget som Naturvårdsverket och Folkhälsomyndigheten fick av regeringen innebar att utreda och presentera förslag på åtgärder för att motverka och förebygga smittspridning av legionellabakterier från kyltorn. Syftet var att underlätta myndigheternas tillsyn av verksamhetsutövarnas egenkontroll samt underlätta informationsflöden till dessa angående risker med drift av kyltorn.

Nu är förslaget klart och regeringen har infört anmälningsplikt för alla som använder kyltorn i sin verksamhet.

Anmäl till kommunen

Åtgärderna som myndigheterna föreslår och som regeringen nu tagit beslut om, innebär att samtliga innehavare av kyltorn måste anmäla verksamhetens kyltorn till kommunen.

Kommunerna är tillsynsmyndighet vilket i förlängningen innebär att en kartläggning av kyltorn i hela Sverige blir komplett med förebyggande tillsyn, vilket kommer underlätta smittspårning vid eventuella legionellautbrott.

När börjar anmälningsplikten gälla?

Anmälningsplikten införs för verksamheter som uppför och använder kyltorn. Bestämmelsen införs i förordning SFS (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd den 1 februari 2024. Övergångsbestämmelser gäller, med två huvudsakliga datum då bestämmelsen träder i kraft:

  • 1 augusti 2024: gäller för verksamheter som påbörjat uppförande eller användning av kyltorn efter den 1 februari 2024
  • 31 december 2024: gäller för verksamheter som påbörjat uppförande eller användning av kyltorn före den 1 februari 2024

Legionella smittar via aerosoler

Infektion med legionellabakterier kan orsaka allvarlig lunginflammation. Bakterien är naturligt förekommande i vatten och jordsamlingar och växer till även i konstruerade vattensystem. I öppna vattensystem med gynnsamma temperaturer (20-45°C) finns risk för smitta via aerosoler. I öppna kylsystem, till exempel kyltorn, avdunstas stora mängder vatten kontinuerligt och konsekvensen kan bli förödande. 

Legionella är en anmälningspliktig sjukdom. Enligt smittskyddslagen måste samtliga fall av legionella anmälas till regionens smittskyddsläkare. Antalet rapporterade fall med legionella har ökat något de senaste åren. Under 2022 rapporterades 216 fall av legionellainfektion i Sverige.

Motverka legionella med AquaWorker

För att säkerställa strikta krav på legionella samt behov av kyla installerade Epiroc i Fagersta AquaWorker - en kraftfull industriell UV-utrustning speciellt utvecklad för svåra förhållanden. Epiroc kunde minska risken för legionellautbrott, minimera biocidanvändning samt sänka sina kostnader. Läs hela caset här:
Nolltolerans mot legionella och biocider i kylsystem hos Epiroc.

Länkar för dig som vill läsa mer:

Vill ni veta mer om AquaWorker? Välkommen att kontakta oss här.

 

Bild: Sergei A, unsplash.com

Mattias Antonsson
Mattias Antonsson

Product Manager

Följ nyhetsflödet

Kommentera