2025.03.25 UV, Ekonomi, Arbetsmiljö, Skärvätska, fluidworker, Biocider, Hållbarhet

Nya regler för biocid i skärvätskor

Som ett steg i att förbättra säkerheten och minska potentiella hälsorisker i samband med användningen av biocider har EU-kommissionen nu beslutat att sänka den specifika koncentrationsgränsen för biociden BIT från 500 ppm till 360 ppm. Det innebär att produkter som innehåller BIT vid eller över 360 ppm nu bedöms vara skadliga vid kontakt med hud, ögon eller lungor och de behöver märkas med farosymbol.

Den nya regleringen som börjar gälla 1 september 2025 har publicerats i ATP21 - den 21:a tekniska anpassningen av CLP-förordningen ”Adaptation to Technical Progress”.

Vad är BIT och varför i processvätskor?

BIT är en baktericid, som på grund av dess effektiva antimikrobiella egenskaper, används i stor utsträckning i många skärvätskor. BIT tillhör gruppen isothiazolinoner, där även baktericiden MIT, fungiciderna BBIT och OIT ingår samt också blandningen av CMIT/MIT, som är en bredspektrumbiocid som förhindrar tillväxt av både bakterier och svamp. Dessa är alla organiska föreningar som samtliga kan orsaka allergiska reaktioner.

Allt bättre arbetsmiljö

Biociderna MIT, OIT och CMIT/MIT fick sina specifika koncentrationsgränser omprövade och sänkta till 15 ppm år 2020 respektive 2022 och nu har alltså även BIT fått en sänkt specifik koncentrationsgräns. Med stor sannolikhet kommer även BBIT, som idag har en koncentrationsgräns på 10 000 ppm, också få sin gräns omprövad inom kort (*).

Denna justering är en del av en bredare trend mot striktare kontroller av kemiska ämnen, driven av pågående forskning och en bättre förståelse av deras påverkan på hälsa och miljö. När industrier anpassar sig till dessa förändringar, förblir det yttersta målet att tillhandahålla säkrare produkter för användarna och minska det ekologiska fotavtrycket av kemikalieanvändning.

Aktiv substans Förkortning Gränsvärde Gäller från
1,2-Benzisotiazol-3(2H)-one BIT 360 ppm 1 sept 2025
2-methyl-2H-isothiazol-3-one MIT 15 ppm 1 maj 2020
2-n-butyl-benzo[d]isothiazol-3-one BBIT 10 000 ppm* 1 dec 2010*
2-octyl-2H-isothiazol-3-one OIT 15 ppm 1 mars 2022
Mix av 5-chloro-2-methyl-2H-isothiazol-3-one
och 2-methyl-2H-isothiazol-3-one
CMIT/MIT 15 ppm 1 maj 2020
Aktiv substans Förkortning Gränsvärde Gäller från
1,2-Benzisotiazol-3(2H)-one BIT 360 ppm 1 sept 2025
2-methyl-2H-isothiazol-3-one MIT 15 ppm 1 maj 2020
2-n-butyl-benzo[d]isothiazol-3-one BBIT 10 000 ppm* 1 dec 2010*
2-octyl-2H-isothiazol-3-one OIT 15 ppm 1 mars 2022
Mix av 5-chloro-2-methyl-2H-isothiazol-3-one
och 2-methyl-2H-isothiazol-3-one
CMIT/MIT 15 ppm 1 maj 2020

Aminer ersätter biocider

Alternativen till de hälso- och miljöskadliga biociderna blir alltmer aktuella då konsekvenserna av en skärpt lagstiftning blir att processvätskornas bioskydd försämras ju lägre nivåer av biocider som är tillåtna.

För att fortsatt bibehålla ett visst bioskydd mot mikroorganismer i processvätskor, när lagstiftningen blivit alltmer skärpt, har den kemiska industrin då istället sett till att höja vätskornas pH, ibland upp till pH 9.5 eller högre för att på så sätt förhindra mikrobiell tillväxt. Denna pH-höjning görs med aminer, som är basiska organiska föreningar men, en starkt alkalisk (> pH 7) vätska bidrar bl.a till en ökad risk för hudirritation och andra hälsoproblem.

För att klara denna höga pH-nivå så har det idag blivit viktigt att säkerställa att processvätskans koncentration håller sig på en rätt, och framför allt stabil nivå. Detta då man inte vill riskera ett lågt pH som snabbt bjuder in till ökad aktivitet av mikroorganismer.

Teknik hjälper vätskan

För att skydda och ytterligare förbättra både vår natur och arbetsmiljö så kommer industrins processvätskor ytterligare begränsas av skyddande och allt hårdare restriktioner.

fluidworker-150-produkt-beskuren

Moderna tekniska lösningar har här en viktig roll för att få processvätskor och industriprocesser att klara högt ställda produktivitets- och kvalitetskrav. Redan 2010 kom de första FluidWorker-enheterna med specialutvecklad UV-teknik vilket idag har utvecklats till ett FluidWorker produktprogram som breddats med automatisk styrning av skärvätskans koncentration och tanknivå. Resultat från kunder som implementerat FluidWorker visar på sänkt vätskeförbrukning, färre produktionsstopp med ökad tillgänglighet samt en arbetsmiljö med låga bakterienivåer och utan biocidanvändning. Läs mer om FluidWorker i caset om GKN i Köping.

Bild: unsplash.com

Veronica Diesen
Veronica Diesen

Myndigheter begränsar användning av biocider och biostater i processvätskor vilket är bra för miljön och personal men skapar problem för produktivitet och lönsamhet. För att möta detta har Veronica i sin FoU-roll deltagit i arbetet med våra FluidWorker-produkter.

Följ nyhetsflödet

Kommentera