2023.10.13 UV, Arbetsmiljö, AquaWorker, Biocider, Legionella

Industriell UV-teknik förhindrar legionella i kyltorn

Det finns flera utmaningar förknippade med driften av öppna recirkulerande kylsystem inom industrin. Förhållandena i dessa varma och fuktiga system är idealiska för mikrobiologisk tillväxt som t.ex. legionellabakterier. Dessa bakterier kan i värsta fall orsaka legionärssjukan och Pontiacfeber och därför är hanteringen av recirkulerande kylsystem avgörande för att förhindra spridning av legionellabakterier.

I den här artikeln berättar vi mer om dagens utmaningar med vattenrening inom industrin samt hur tillväxt av legionellabakterier effektivt kan förebyggas.

Varför uppstår legionellabakterier i kyltorn?

Källor till föroreningar in till recirkulerande kylsystem kan vara flera; påfyllnadsvatten, omgivningsluft och inläckage från processer som alla innehåller näringsämnen i olika former. Problemen är kemiskt och biologiskt orienterade och förvärras genom att stora mängder vatten avdunstas. För att undvika höga koncentrationer av mineraler och orenheter måste delar av vattnet släppas ut. Nytt vatten fylls därför på som kompenserar avdunstnings- och utsläppssvolymerna. 

Mikrobiologisk tillväxt och legionellabakterier i kylsystem innebär ofta en risk för spridning av sjukdomsframkallande mikroorganismer till både omgivning och personal - därför är det helt nödvändigt att förhindra tillväxt av bakterier i dessa typer av system. 

Läs mer om legionella på Folkhälsomyndighetens webbplats.

Teknik som når EU:s miljökvalitetsmål

Vanlig praxis för att hantera problem med biologisk tillväxt i kylsystem är att tillsätta biocider. Beroende på kylsystemets storlek kan det krävas stora mängder kemikalier för att kontrollera bakterienivåer och minska risken för spridning till omgivningen. Förutom höga drift- och hanteringskostnader så leder detta även till ett annat dilemma: skärpta utsläppsregler och krav på att industrier säkerställer lägre halter av kemikalier vid avblödning och tömning av kylsystem.

Ett uppenbart sätt arbeta uppströms är att reducera kemikalieanvändningen i öppna recirkulerande kylsystem. Kemikalierna behöver då ersättas av teknik som hindrar biologisk tillväxt - samtidigt som det inte påverkar miljö eller ekonomi mer negativt än befintlig lösning. Det är först då tekniken kan anses BAT (bästa tillgängliga teknik), och därmed bidra till att systemet når Sveriges och EU:s miljökvalitetsmål.

UV-ljus istället för biocider

Användning av UV-utrustning som en desinfektionsbehandling i öppna recirkulerande kylsystem adresserar grundproblematiken och möjliggör minskning eller borttagning av biocider.

UV är en effektiv desinfektionsmetod mot olika bakterier, virus och protozoer. Tekniken har använts länge för att bland annat producera rent dricksvatten eller hålla ytor bakteriefria. Förutsättningarna i recirkulerande öppna kylsystem med kyltorn skiljer sig dock åt från dessa applikationer och kräver UV-system och dimensionering som är specifikt anpassade.

AquaWorker - UV för svåra miljöer

AquaWorker - UV för svåra miljöer

UV för svåra miljöer

AquaWorker är ett UV desinfektionssystem som möter de höga kraven i industriapplikationer. Samtliga material som är i kontakt med vattnet är fullständigt korrosionsbeständiga vilket ger lång livslängd och problemfri drift. Tillsammans med robust konstruktion och det automatiska rengöringssystemet, krävs väldigt lite underhåll.

Det automatiska rengöringssystemet i AquaWorker är resultatet av år av utveckling, testning och verifiering av de svåraste vattenförhållandena, inklusive kalkavlagringar. AquaWorker är anpassad för just recirkulerande öppna kylsystem. Rengöringssystemets huvudsakliga egenskaper är enkelheten med få delar, korrosionsbeständighet, UV-beständighet, lång livslängd, låga friktionsförluster, minimalt slitage på kvartsglasen och förmågan att hålla borta kalkavlagringar. 

AquaWorker - industriell UV

  • Förhindrar spridning av legionella till omgivningen
  • Minskar miljörisker p.g.a. hantering och utsläpp av giftiga kemikalier
  • Sänker driftkostnader
  • Minskar risken för antimikrobiell resistens
  • Ökar utnyttjandegraden i produktion p.g.a. förbättrad biostabilitet och driftsäkerhet
  • Överensstämmer med industriutsläppsdirektivet
  • Bidrar till företagets miljöförbättringsarbete

Riktlinjer och regelverk för nivåer av legionellabakterier

För att minska risken för spridning av sjukdomsframkallande mikroorganismer har riktlinjer tagits fram av bl.a. EWGLI (European Working Group for Legionella Infections) som samordnas av ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control). Dessa riktlinjer rekommenderar att vattenprover tas regelbundet, samt analyseras med hänsyn till legionellanivåer och aeroba bakterier. 

Det finns även lagar och direktiv för hantering av miljögifter. Dels lagar som styr verksamhetsutövarens valmöjligheter att släppa ut sitt avloppsvatten, dels lagar som styr hantering och användandet av kemikalier. Nedan tabell sammanfattar de viktigaste regelverken och vad de innebär.

Vilket regelverk? Vad det innebär
Lagen om Allmänna vattentjänster (SFS 2006:412) Reglerar brukandet av den allmänna VA-anläggningen. VA-huvudmannen, t.ex. avloppsreningsverket, är endast skyldig att ta emot spillvatten av normal hushållskvalitet.
Industriutsläppsdirektivet (IED, 2010/75/EU) Industriavloppsvatten ska renas innan det släpps till recipient för att möta antingen VA-huvudmannens krav eller möta avloppsdirektivets utsläppskrav.
Miljöbalken Miljökvalitetsnormer kring utsläpp till
ytvatten- eller spillvattennät.
Havsmiljöförordningen (2010:1341) & Havs- och vattenmyndighetens föreskrifter HVMFS 2012:8 Miljökvalitetsnormer kring utsläpp till omgivning såsom
havsmiljöer, sjöar och vattendrag.
Kemikalielagstiftningen REACH Reglerar hantering av kemikalier. Lagen gäller tillverkare, importörer och användare.
Industriutsläppsdirektivet (IED, 2010/75/EU)  BREF dokument (Best Available Technology referensdokument) för reducering av miljöpåverkan från befintliga och nya industriella kylsystem.

 

Visste du att...

Funktionen och effektiviteten hos en UV-utrustning baseras på förmågan för UV-ljuset att penetrera genom vattnet. En aspekt gäller vattnets natur, till exempel dess absorbansvärden eller optisk densitet. 

En annan aspekt är relaterad till kvartsglasen som omger UV-lamporna. För att bibehålla UV-effektiviteten i vilket vattensystem som helst, måste kvartsglasen skyddas från föroreningar, d.v.s. nedsmutsning och avlagringar. Om inga åtgärder vidtas för att förhindra detta kommer UV-effektiviteten att sjunka omedelbart och UV-utrustningens funktion går förlorad.

Vill du veta mer om AquaWorker? Välkommen att kontakta oss!

Mattias Antonsson
Mattias Antonsson

Product Manager

Följ nyhetsflödet

Kommentera