2021.08.12 Bakterier och endotoxiner, Ekonomi, Underhåll

Bakterier i processvätskor sätter igen filter

Vi har hört det förut men nu är det dags att lyfta problemet – bakterier i processvätskor sätter igen filter snabbare än om vätskan är bakteriefri. Det här fenomenet kostar pengar och påverkar miljön mer än du kanske tror.

Jan-Erik Karlsson som är ansvarig för processvätskor på ett välkänt svenskt företag med stor fokus på hållbar produktion och bra arbetsmiljö har under åren samlat på sig mycket erfarenhet inom området. Jan-Erik delar idag med sig av sin kunskap för att uppmärksamma andra på något som är lätt att missa.

Hur upptäckte du att filter påverkas av vätskans bakteriehalt?

- Under en period hade vi förhöjda bakteriekoncentrationer i ett av våra skärvätskesystem och när konsumtionen av filterpapper ökade kraftigt började vi se sambandet. Pappersfiltret hade börjat mata fram i en allt snabbare takt och när det var som värst var filtret förbrukat på 10 timmar. Normalt räcker ett filter 3-6 månader så skillnaden var enorm och efter att vi kontrollmätt vätskan kunde vi se att halten av bakterier var hög. Det gick också att se hur filtrets kanter blivit blöta och kladdiga. När jag drog med fingret längs kanten kände jag en slimeliknande yta.

Hur påverkas ekonomin och miljön?

- Många av de filter vi använder är s.k. pappersfilter och givetvis strävar vi efter att konsumera så lite som möjligt. Hög konsumtion av filter ökar driftkostnaderna och påverkar även miljön eftersom de behöver hanteras som miljöfarligt avfall.

- Normalt har vi inte bakterier i vätskan så det här fenomenet ser vi inte ofta men jag tycker det är bra att tänka på att även lägre halter av bakterier kan påverka konsumtionen av filter. När bakterier finns i vätskan men ännu inte i så höga halter är det troligt att man inte uppmärksammar en förhöjd filterkonsumtion.

Dolt problem och ingen huvudansvarig

Eftersom bakterier oftast inte mäts lika frekvent som exempelvis koncentrationen kan det gå lång tid innan man upptäcker en förhöjd filterkonsumtion och ser sambandet med bakterier.

Ett annat problem är att det inte alltid finns någon som har huvudansvaret för att kontrollera filtren så ibland går det lång tid innan fel åtgärdas om det över huvud taget görs.

Tips för en optimal filterförbrukning

  • Kontrollera vätskan regelbundet enligt praxis. Koncentration och gärna pH skall mätas dagligen och bakterkoncentrationen 1-4 gånger per månad. Dessutom är det bra om din processvätskeleverantör gör en mer omfattande lab analys någon gång per månad.
  • Kontrollera filtret regelbundet och se till att det är rätt justerat.
  • Kontrollera att kanterna är rena. Filter med god funktion skall inte vara smutsigt ute i kanterna som på bilden ovan. Det skall finnas en tydlig kant mot den del av pappret som filtrerar.
  • Dokumentera filterbyten och kontrollräkna att konsumtionen är normal och att den inte har ökat.

 

 

 

Hans Ahlgren
Hans Ahlgren

Hans introducerade processvätskerening inom Wallenius Water 2011 efter ett flertal lyckade fältinstallationer. Processvätskerening är idag ett av Wallenius Waters fokusområden. I dag arbetar Hans med strategisk partnerutveckling inom affärsområdet.

+46 8 120 138 37
moc.retawsuinellaw@nerglha.snah
Hans introduced process fluid purification within Wallenius Water in 2011 after several successful field installations. Today purification of process fluid is one of Wallenius Water's focus areas.

+46 8 120 138 37
moc.retawsuinellaw@nerglha.snah
Hans führte die Reinigung von Prozessflüssigkeit innerhalb Wallenius Water im Jahr 2011, nach mehreren erfolgreichen Feldinstallationen, ein. Heute ist die Reinigung von Prozessflüssigkeit eine der Schwerunkte von Wallenius Water.

+46 8 120 138 37
moc.retawsuinellaw@nerglha.snah

LinkedIn

Följ nyhetsflödet

Kommentera