UV är ett hållbart sätt att reducera bakterier i skärvätska. Jämfört med kemikalier förbättras både arbetsmiljön och ekonomin. Men det finns en rad olika saker som inte får glömmas bort då ett nytt system ska beställas.
Nedan har jag sammanställt en lista med 6 viktiga frågor att ställa leverantören av den nya UV-utrustningen. Genom att ställa dessa frågor säkerställer du att det system de levererar möter de resultat du förväntar dig.
#1 Hur stor effekt behöver jag?
Antalet lampor och deras effekt är en mycket viktig parameter för hur väl UV-systemet reducera bakterier. När vi tittar på de UV-system som finns på marknaden så skiljer sig effekterna åt markant. Gör din research och fråga några olika leverantörer hur stor effekt just ditt system behöver. Se till att du inte använder mer energi än nödvändigt samtidigt som du får ett effektivt system.
#2 Vilket underhåll krävs?
Ett UV-system kan vara underhållskrävande om det designats på fel sätt. Gå igenom underhållsbehovet för de system du väljer mellan. Har systemet optimerats för att skyddsglasen ska smutsas ner så lite som möjligt? Kan systemet själv påminna då det är dags att rengöra glasen? Hur ser proceduren ut då glasen ska rengöras? Hur länge håller lamporna? Är de enkla att byta ut? Osv.
#3 Hur stor ljusgenomsläpplighet har min vätska?
De flesta skärvätskor fungerar utmärkt för UV-reduktion, men en liten andel är för täta för att UV-ljuset ska kunna ta sig igenom dem. Då kommer inte hela vätskan i kontakt med strålarna, vilket leder till för låg bakteriereduktion.
Ljusgenomsläppligheten går att mäta upp i ett labb och är en del av beräkningen för att förstå hur många UV-system som behövs. Den värsta vätskan jag stött på hade så låg ljusgenomsläpplighet att det hade krävts 35 FluidWorker 300 för att hålla bakterienivån nere. UV-behandling är i en majoritet av fallen en billigare metod än biocider, men för en sådan vätska kan UV aldrig bli ekonomiskt försvarbart.
#4 Påverkas min vätskas funktion vid UV-behandling?
Det finns några komponenter som förekommer i skärvätskor som påverkas av UV-ljus. Ibland sker en förändring som inte påverkar skärvätskans funktion, t.ex. en färgförändring, medan andra UV-känsliga ämnen är viktiga för skärvätskans funktion.
Den aktuella skärvätskan ska alltid analyseras innan ett UV-system installeras för att säkerställa att funktionen inte kommer att påverkas av UV-ljuset. Detta kan göras i ett labb hos din leverantör.
#5 Hur flexibelt är UV-systemet?
Både produktionen och bakterieutbrotten varierar. Därför är det bra att utvärdera UV-systemets flexibilitet. Välj ett system som är lika flexibelt som ni. Se istället till att UV-systemet kommer att fungera även ifall förutsättningarna skulle förändras. Detta kan handla om att kunna dimma UV-lamporna och systemets pump eller att kunna flytta UV-systemet på ett smidigt sätt.
#6 Är UV-systemet anpassat efter min applikation?
UV används i många olika industriella applikationer. Alla applikationer ställer olika krav på utrustningen. Se till att UV systemet är utvecklat för att rena skärvätskor. För att UV ska fungera i skärvätska krävs specialanpassningar. Genom att välja ett system som designats för din specifika applikation säkerställer du att det reducerar bakterier på ett effektivt sätt.
Dessa 6 frågor är otroligt viktiga att ställa till din leverantör eftersom de kommer att påverka UV-systemets funktion. Om UV-systemet inte fungerar har pengarna slängts i sjön. Rätt UV-system under rätt förutsättningar ger däremot en hållbar bakteriereduktion och förbättrar arbetsmiljö såväl som ekonomi. (JÖ)
Om du vill fördjupa dig ytterligare så har vi samlat alla vanliga frågor vi får om UV-rening i denna e-bok.
Kommentera