I de allra flesta fall fungerar UV-rening utmärkt för att reducera bakterier i skärvätska, men det finns enstaka skärvätskor som inte är lämpliga att bestråla med UV.
Vi får ofta frågan varför vi alltid analyserar alla skärvätskor innan vi uttalar oss om vilket UV-reningssystem vi rekommenderar eller om vi rekommenderar någon överhuvudtaget.
För även om de flesta av marknadens skärvätskor är kompatibla med UV-rening, så finns det de som inte är det och då avråder vi från att installera UV. Det handlar om hur tät skärvätskan är och ifall den innehåller komponenter som kan brytas ner av UV-ljuset.
Täthet
Även om skärvätskan kan se ut som mjölk så har en klar majoritet av skärvätskorna en tillräckligt hög ljusgenomsläpplighet för att kunna behandlas med UV. I dessa kan UV-ljuset färdas tillräckligt långt för att kunna reducera tillräckligt många bakterier per passage.
I de resterande vätskorna skulle det krävas för många UV-lampor för att kunna reducera bakterier, för att det ska vara ekonomiskt försvarbart.
Det går inte att avgöra med blotta ögat hur tät en skärvätska är. En vätska som är alldeles vit kan vara mycket genomsläpplig medan en nästan klar vätska kan ha en mycket högre täthet. Därför krävs en labbanalys för att kunna ge en rekommendation.
Skärvätskans komponenter
De flesta ämnen som ingår i dagens skärvätskor påverkas inte då de bestrålas med UV. En liten del av marknadens vätskor har dock komponenter som påverkas kemiskt av UV-ljuset. Ifall dessa UV-känsliga komponenter är avgörande för skärvätskans funktion, ska vätskan självklart inte behandlas med ett UV-system.
Testa alltid först
Erfarenhet hos kunder och labbtester har gett oss en bra överblick på vilka komponenter som är UV-känsliga. Vi väljer dock att göra tester för varje unikt fall ändå, för att kunna garantera en säker drift av vårt UV-system. (CS)
Har du fler frågor kring UV och skärvätska? Ladda ner vår e-bok och läs våra svar:
Kommentera