Finare ytor, mindre slitage, högre toleranser och kortare ledtider... Att välja rätt skärvätska för svarvande bearbetning brukar i första hand handla om att få ut så mycket av bearbetningssteget som möjligt. Men det finns andra aspekter att tänka på.
Det man ofta missar är att se skärvätskan som en komponent i ett system som även den måste passa in med bearbetningsmaskiner och hanteringsprocesser. Den skall även ha lång livslängd och god bakterieresistens för att undvika stillestånd i produktionen.
Materialet som ska bearbetas
Valet av vätska faller först och främst på materialet som ska svarvas. Är det ett material i rostfritt kan det vara bra att använda en vätska med EP-tillsatser (tillsatser som gör oljan bättre på att hantera höga tryck mellan skär och arbetsstycke). Aluminium och titan är material som ställer höga krav på smörjförmåga. Om arbetsmaterialet istället är t.ex. vanligt kolstål kommer det inte ställa lika höga krav och en enklare vätska kan väljas med syfte att på ett bra sätt klara renhållning och spåntransport.
Hanteringen
Hanteringen av skärvätskan är också en ofta förbisedd aspekt av valet. Med det menar jag att man bör göra en översyn över hur vätskan transporteras, lagras och kasseras. Innehåller vätskan ämnen som kan slita på tätningar? Innehåller vätskan ämnen som måste destrueras på ett speciellt sätt? Innehåller vätskan speciella gifter som måste hanteras på ett speciellt sätt?
Det kan vara värt att välja en annan vätska som inte kommer att innebära indirekta kostnader, fara för personal och merarbete.
Företagets riktlinjer
Ta även reda på om vätskan ni överväger är kompatibel med era kemirestriktioner.
Prioritera valprocessen
Ta er tid att välja. Försök se vätskan som en komponent som har kontakt med hela er verkstad. Den ska passa överallt. Det är därför bra att ge valet hög prioritet. Valprocessen bör beröra alla delar av ert företag, från inköp till kemiavdelningen. Se till att din skärvätskeleverantör kan ge god service, utbildning och analyshjälp. (JÖ)
Kommentera