2021.12.20

Har nivån i tanken någon betydelse?

 

 

Att rätt koncentration i skärvätskan är avgörande för hur bra produktionen och vätskan fungerar är de flesta överens om men att volymen vätska, eller om man föredrar ”rätt nivå i tanken” också påverkar produktionen, är det många som missar.

 

I det här blogginlägget går vi igenom de vanligaste problemen som uppstår vid fel volym i skärvätsketanken. 

 

Efter mer än 10 år i verkstadsindustrin har vi sett väldigt många olika skärvätskesystem. Många fina och väl genomtänkta system, men också många system som lider av diverse brister - både vad gäller design och hantering. Ett vanligt problem är att nivån i tanken varierar över tid. 

 

I tidigare blogginlägg har vi skrivit om vikten av att hålla rätt koncentration i skärvätskan, och så länge det sköts borde det väl inte det spela någon roll om tanken är fylld till 30 eller 100 procent kan man tycka? 

Men sanningen är att det faktiskt har stor betydelse, nedan går vi igenom vad som händer.

 

Mer smuts i tanken

 

wwwww

När vätska avdunstar och försvinner med spånor ur systemet minskar volymen och vätskenivån i tanken sjunker. Men föroreningarna i systemet stannar kvar vilket gör att föroreningshalten ökar. Det påverkar kvaliteten på det bearbetade materialet och ger ökat slitage på maskin och verktyg. Dessutom ökar risken för skumning eftersom små partiklar kan binda skummet och göra det stabilare. Läs gärna mer i vårt blogginlägg om skum i skärvätsketankar, 

 

Bilden nedan visar hur partikelhalten ökar när samma mängd partiklar trängs ihop i en mindre volym vätska. 

 

innovation

Varmare skärvätska

När vätskevolymen minskar under bearbetningen som en följd av avdunstning och utdrag kommer även temperaturen på vätskan att öka. Vätskans kylegenskaper påverkar verktygets förmåga att bryta spånan och en varierande temperatur kommer därför att ge varierande finish på det bearbetade materialet. Många köper därför kylsystem för att hålla vätskans temperatur konstant med målet att uppnå högre och jämnare produktionskvalité.  

 

Hur hålls nivån idag? 

Även om automatisk påfyllning är något vi ser mer och mer så sker den vid de flesta bearbetningsmaskiner fortfarande manuellt. Utmaningen och riskerna med den manuella hanteringen är många och arbetet är ofta tungt. Vattenslangar och fat med koncentrat ska dras fram till maskinen, ibland sker påfyllnaden med tunga hinkar och behållare. När den mänskliga faktorn kommer in i bilden är det inte ovanligt med spill och översvämning eller att maskinen fylls med enbart koncentrat eller vatten. Om flera maskiner med olika smörjbehov använder sig av samma mixerenhet är det lätt att ställa in fel koncentration. Men den största utmaningen är nog att fylla på tillräckligt ofta och det är lätt hänt att det görs först när man nått en absolut miniminivå.  

 

Så enkelt men ändå så svårt 

Det ligger i människans natur att vänta med att åtgärda problem först tills gränsen är nådd. Där materialet är mer svårbearbetat och finishen har större betydelse är det troligare att man satsar på kylning och automatisk påfyllning. Men även enklare bearbetning har mycket att vinna eftersom vätskan kommer att få en ökad livslängd om den sköts bättre. Bortglömt område med stor påverkan på miljön och den egna lönsamheten. Enkelt men ändå så svårt att sköta. 

 

Några tips på hur du håller rätt nivå

  • Märk tydligt upp hur stor volym maskintanken skall fyllas med och markera optimal nivån tydligt.
  • Kontrollera dagligen skärvätskan enligt praxis och glöm inte att samtidigt se över nivån i tanken. Justera till rätt nivå med korrekt blandning av koncentrat och vatten.
  • Efterkontrollera att koncentrationen är inom önskat intervall och dokumentera mätningen.

Hans Ahlgren
Hans Ahlgren

Hans introducerade processvätskerening inom Wallenius Water 2011 efter ett flertal lyckade fältinstallationer. Processvätskerening är idag ett av Wallenius Waters fokusområden. I dag arbetar Hans med strategisk partnerutveckling inom affärsområdet.

+46 8 120 138 37
moc.retawsuinellaw@nerglha.snah
Hans introduced process fluid purification within Wallenius Water in 2011 after several successful field installations. Today purification of process fluid is one of Wallenius Water's focus areas.

+46 8 120 138 37
moc.retawsuinellaw@nerglha.snah
Hans führte die Reinigung von Prozessflüssigkeit innerhalb Wallenius Water im Jahr 2011, nach mehreren erfolgreichen Feldinstallationen, ein. Heute ist die Reinigung von Prozessflüssigkeit eine der Schwerunkte von Wallenius Water.

+46 8 120 138 37
moc.retawsuinellaw@nerglha.snah

LinkedIn

Följ nyhetsflödet

Kommentera

Fler artiklar