2017.03.29 Ekonomi, Miljö

Varför kostar små tankar mer än stora?

Skärvätska kan se ut som en relativt liten utgiftspost, men en kostnad som inte syns eftersom den ofta ligger på ett centralt konto, är avfallet. Det gör att små skärvätsketankar kan få högre totalkostnad än större system.

Små skärvätsketankar har överlag betydligt tätare byten än större eftersom de är svårare att sköta och därför drabbas av ständiga bakterieutbrott. Att skicka små enstaka volymer på destruktion innebär i längden högre totalkostnader eftersom transporten alltid kostar oavsett mängd. Volymen i den lilla tanken är inte heller alltid exakt uträknad utan det rundas av uppåt.

Beställaren får inte fakturan

Ett problem är när beställaren av bytet inte är den som motar fakturan från saneringsfirman. För en stressad servicetekniker eller operatör är det smidigare att byta ut vätskan än att ta reda på orsaken till varför den blivit dålig. Denna kostnad drabbar då inte avdelningens budget eftersom det är en centralt upphandlad tjänst.

De som tar den största utgiften för de små tankarna vet ofta inte om det.

Svårt att nå miljömål

Fler och fler företag har som målsättning att minska avfallet, trots att utmaningarna ökar med att hålla en lång livslängd på processvätskan. När strängare lagstiftning lett till att många biocider fasas ut, blir vätskorna mer känsliga för mikrobiologisk tillväxt och variationer i koncentration.

Arbeta proaktivt

Den viktigaste åtgärden för att få ner mängden skärvätska som skickas på destruktion är att ha en strategi för att hålla bakterierna i vätskan under kontroll. Det måste finnas någon som är ansvarig för varje tank, oavsett hur liten den är, och som arbetar målmedvetet för att öka livslängden på vätskan.

 

Vill du veta mer om hur man kan effektivisera arbetet kring de små tankarna i er verkstad? 

cta_small tanks.jpg

Hans Ahlgren
Hans Ahlgren

Hans introducerade processvätskerening inom Wallenius Water 2011 efter ett flertal lyckade fältinstallationer. Processvätskerening är idag ett av Wallenius Waters fokusområden. I dag arbetar Hans med strategisk partnerutveckling inom affärsområdet.

+46 8 120 138 37
moc.retawsuinellaw@nerglha.snah
Hans introduced process fluid purification within Wallenius Water in 2011 after several successful field installations. Today purification of process fluid is one of Wallenius Water's focus areas.

+46 8 120 138 37
moc.retawsuinellaw@nerglha.snah
Hans führte die Reinigung von Prozessflüssigkeit innerhalb Wallenius Water im Jahr 2011, nach mehreren erfolgreichen Feldinstallationen, ein. Heute ist die Reinigung von Prozessflüssigkeit eine der Schwerunkte von Wallenius Water.

+46 8 120 138 37
moc.retawsuinellaw@nerglha.snah

LinkedIn

Följ nyhetsflödet

Kommentera