2019.02.05 Lagstiftning, Biocider och biostater, Arbetsmiljö

Borsyra & reproduktionstoxicitet

Turerna kring borsyra har sannerligen varit många och än är det inte slut visar det sig. Denna gång är det den specifika koncentrationsgränsen för reproduktionstoxicitet som är uppe för diskussion.

Det började pratas om borsyra redan 2010 när ECHA identifierade borsyra som ett SVHC-ämne (Substance of Very High Concern, eller på svenska "Ämne som inger mycket stora betänkligheter"). Att ett ämne identifieras som SVHC är första steget i en process under REACH som heter Tillstånd. Det är en process som jag inte tänkt gå in på i detalj här men kort sagt kan man sammanfatta det som att när borsyra identifierades som SVHC gav det en indikation på att det snart kunde krävas tillstånd för att få använda borsyra. Detta fick såklart effekter i industrin och borsyra hamnade på de flesta företags svarta och gråa listor på ämnen man inte vill ha i produktionen.

År 2013 lämnade Polen in ett förslag om att ändra den harmoniserade klassificeringen av borsyra från Repr. 1B (H360FD - Kan skada fertiliteten. Kan skada det ofödda barnet) till Repr. 2 (H361d - Misstänks kunna skada det ofödda barnet). Förslaget röstades dock ned i riskbedömningskommittén 2014 och borsyra behöll sin harmoniserade klassificering. I åsiktsrapporten från riskbedömningskommittén noterades det att det fanns anledning att se över den specifika koncentrationsgränsen för borsyra eftersom den befintliga specifika koncentrationsgränsen var framtagen i enlighet med en förlegad metod. Dock ingick det inte i förslaget att se över detta och riskbedömningskommittén gav därför ingen åsikt kring detta men man rekommenderade att ett nytt förslag om omklassificering borde tas fram.

I början av 2018 lämnade därför Sverige, genom Kemikalieinspektionen, in ett förslag om att ta bort de specifika koncentrationsgränserna för borsyra och sex andra borater och ersätta dem med generiska koncentrationsgränser på 0,3% vilket är i linje med de nya kriterierna i CLP. En publik konsultation pågår fram till slutet på februari 2019 och efter att den är avslutad dröjer det ca sex månader innan riskbedömningskommittén ger sin åsikt på förslaget. Om förslaget går igenom riskbedömningskommittén och EU kommissionen så blir den nya klassificeringen gällande ca 2024. 

Mer om EU:s kemikalielagstiftning

Det händer mycket inom kemikalielagstiftning som rör verkstadsindustrin just nu. Med vår e-bok kan du hålla dig uppdaterad om vad som gäller. (CS)

 New Call-to-action

Per Vesterberg
Per Vesterberg

Chef Direktförsäljning
Som ingenjör med mångårig industrierfarenhet är Per fokuserad på att öka företagens lönsamhet genom ökad produktivitet, kvalitet och sänkta kostnader. Kontakta Per för att få reda på hur FluidWorker och AquaWorker kan appliceras hos Er.
As a mechanical engineer with many years of industrial experience, Per is focused on increasing companies' profitability through increased productivity, availability, quality and reduced costs. Contact me to discuss how FluidWorker and AquaWorker can be used to achieve sustainable productivity with you. Als Maschinenbauingenieur mit langjähriger Industrieerfahrung konzentriert sich Per darauf, die Rentabilität von Unternehmen durch gesteigerte Produktivität, Verfügbarkeit, Qualität und reduzierte Kosten zu steigern. Kontaktieren Sie mich, um mit mir zu besprechen, wie FluidWorker und AquaWorker eingesetzt werden können, um mit Ihnen eine nachhaltige Produktivität zu erreichen.
+46 73 942 22 56

Följ nyhetsflödet

Kommentera