2017.04.05 Arbetsmiljö

Det här bör du ha koll på inför en inspektion

Nu kommer fler företag att få besök av Arbetsmiljöverket, som inleder en satsning för att öka säkerheten i Sveriges tunga industrier. Arbetsmiljöinspektören Michael Nilsson tipsar om vad du bör hålla koll på inför en inspektion.

Arbetsmiljöverket ska inspektera cirka 1000 högriskföretag, däribland verkstadsindustrier, de närmaste tre åren. Inspektörerna kommer då främst att titta på:

  • Hur man jobbar med kemiska arbetsmiljörisker.
  • Trycksatta anordningar som tryckkärl, rörledningar, pannor och cisterner.
  • Användning av arbetsutrustning och säkerhetsrutiner.
  • Den organisatoriska och sociala arbetsmiljön.

Flest brister i riskbedömningen

Vi tog kontakt med arbetsmiljöinspektör Michael Nilsson för att få en inblick i vad inspektörerna tittar efter.

Kan du beskriva hur en inspektion i en verkstadsindustri går till?
Michael Nilsson-AV.jpg– Först för vi en dialog om vilka rutiner företaget har för att undersöka och riskbedöma sin verksamhet, det som i regelsammanhang kallas systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM). Det är här som vi oftast upptäcker brister. Man måste som arbetsgivare veta vilka risker medarbetarna exponeras för i verksamheten.
Andra delen är en stickprovsrunda i verksamheten där allt från maskiner, kemikalier, lokaler med mera bedöms gentemot regelverk.

Slutligen ger inspektören en sammanfattning av sina bedömningar, om det råder brister och vilka krav som behöver formuleras i ett inspektionsmeddelande. Om bristerna inte åtgärdas kan det leda till böter eller sanktionsavgifter, säger Michael Nilsson.

Finns det något särskilt riskområde som du önskade att fler var uppmärksamma på?
– Det vore värdefullt om fler undersökte organisatoriska och sociala arbetsmiljöförhållanden. Det kan inte undersökas med enbart skyddsronder som underlag utan kräver väl anpassade rutiner och metoder. Arbetsgivarens rutiner bör även säkerställa att man riskbedömer användningen av arbetsutrustningar (3 § AFS 2006:4). Det glömmer de flesta bort.

Kemiska riskfällor

Det händer ju en hel del inom EU:s kemikalielagstiftning nu. Hur uppdaterade är man generellt sett på företagen?
– Medvetenheten är låg och många inser inte att det är ovanligt många paragrafer som man direkt omfattas av (paragraferna 1-49 i AFS 2014:43) då man hanterar kemiska riskkällor.

Vad kännetecknar en arbetsplats inom verkstadsindustrin med god arbetsmiljö?
– Några gemensamma nämnare är:

  • Engagerad och synlig ledning.
  • Anpassade rutiner för systematiskt arbetsmiljöarbete.
  • Noggrant genomförda riskbedömningar av alla områden.
  • God delaktighet.
  • Vilja att skapa kända strukturer (ledningssystem) och strategier för verksamheten.
  • Välbeskrivna arbetsuppgifter.
  • Lust till att genomföra förbättringar.
  • Klara möjligheter och vägar som beskriver hur man stödjer och hjälper varandra.

Skyddsombuden driver på

Vem bör driva arbetet mot en god arbetsmiljö? Vem är oftast pådrivande?
– Ansvarssubjekten enligt arbetsmiljölagen är främst arbetsgivaren och i praktiken behöver därför de i ledande befattningar vara de drivande för god arbetsmiljö.

Min personliga erfarenhet är dock att det även är skyddsombud som driver på, trots att dennes roll främst är att företräda arbetstagarna och övervaka arbetsmiljöarbetet som arbetsgivaren ska bedriva. Bäst är som sagt att alla är aktiva.

Testa säkerheten

Vi har tagit fram en checklista där du enkelt kan se vilka säkerhetsrutiner som fungerar bra på din arbetsplats, och var det finns brister som måste åtgärdas.

 

Ladda ner checklista

Per Vesterberg
Per Vesterberg

Chef Direktförsäljning
Som ingenjör med mångårig industrierfarenhet är Per fokuserad på att öka företagens lönsamhet genom ökad produktivitet, kvalitet och sänkta kostnader. Kontakta Per för att få reda på hur FluidWorker och AquaWorker kan appliceras hos Er.
As a mechanical engineer with many years of industrial experience, Per is focused on increasing companies' profitability through increased productivity, availability, quality and reduced costs. Contact me to discuss how FluidWorker and AquaWorker can be used to achieve sustainable productivity with you. Als Maschinenbauingenieur mit langjähriger Industrieerfahrung konzentriert sich Per darauf, die Rentabilität von Unternehmen durch gesteigerte Produktivität, Verfügbarkeit, Qualität und reduzierte Kosten zu steigern. Kontaktieren Sie mich, um mit mir zu besprechen, wie FluidWorker und AquaWorker eingesetzt werden können, um mit Ihnen eine nachhaltige Produktivität zu erreichen.
+46 73 942 22 56

Följ nyhetsflödet

Kommentera