Skärvätskor drabbas då och då av bakterieutbrott och ofta är det nödvändigt med ett badbyte. Vad är det som händer med skärvätskan när det börjar växa bakterier?
Bakterier i skärvätska lever av dess vatten, näring, syre och mineraler. De flesta av skärvätskans komponenter är biologiskt nedbrytbara, dvs kan brytas ner av naturligt förekommande mikroorganismer. Då komponenterna bryts ner kan deras egenskaper förändras och bryts de ner i olika takt riskerar man obalans i vätskan.
Bakteriernas effekt på olika komponenter
Emulgatorer
För många bakterier är emulgatorerna en mycket bra näringskälla. Om emulgatorpaketet försämras kommer droppstorleken att öka och det leder bl a till kladd och högre verktygsslitage. I extrema fall kommer basoljan att börja separeras från skärvätskan och lägga sig på ytan. Detta leder till försämrad smörjbarhet och förkortad verktygslivslängd. Ett tecken på detta har hänt är att koncentrationen minskar, vilket ofta åtgärdas med extradosering.
Basolja
Vissa specialiserade bakterier, t.ex. Pseudomonas oleovorans och Pseudomonas putida, kan leva av basoljan, både mineralolja och syntetisk olja. Om basoljan bryts ner försämras smörjförmågan, vilket i sin tur påverkar verktygslivslängden.
Rostskydd
Om rost är ett problem i systemet kan det bero på att bakterier bryter ned vätskans inbyggda rostskyddskomponenter.
Aminer och andra pH-buffrande komponenter
Många skärvätskor, speciellt de moderna, innehåller komponenter som har till uppgift att hålla pH stabilt även då försurande ämnen hamnar i vätskan. Om dessa komponenter bryts ner, kan vätskans pH bli instabilt och mycket känsligt för försurande ämnen.
Biprodukterna gör vätskan sur
När bakterierna bryter ner skärvätskans komponenter skapar de biprodukter som ofta är försurande. Detta får till effekt att pH sänks vilket i sin tur skapar en ännu mer gynnsam miljö för bakterierna att växa i och utbrottet blir större. Om bakterierna på samma gång brutit ner de pH-buffrande komponenterna i skärvätskan kommer detta att få en stor effekt på pH.
Den surare miljön ökar även risken för oönskade inlösta föreningar i skärvätskan från bearbetat material såväl som från föroreningar.
Kan ändra färgen
Anaeroba bakterier kan påverka skärvätskans färg, effekten märks tydligast på syntetiska skärvätskor. Desulfovibrio desulfuricans kan t.ex. tillsammans med järn göra skärvätskan svart.
Förutom en underlig färg vätskan kan detta få till följd att materialet som bearbetas blir fläckigt. (CS)
Mer om bakterier
I e-boken om bakterier skriver vi bland annat om hur du vet att du har bakterier i vätskan och vad du kan göra för att få ner nivåerna.
Kommentera