Pressrum

Wallenius Water Innovation fasar ut AOT

Den 1 september 2017 kommer bildandet av hydroxylradikaler i AOT-produkter att klassas som en s.k. in-situ genererad biocid av EU och därmed bli tillståndspliktigt. Wallenius Water Innovation har beslutat att inte ansöka om tillstånd utan fasar ut nuvarande Wallenius AOT-produkter ur sortimentet.

– EU genomför just nu ett viktigt arbete i att riskbedöma kemikalier och vi respekterar deras beslut. Hydroxylradikalerna i våra AOT-produkter har enbart förekommit inuti reaktorn och aldrig inneburit en risk för användaren, men eftersom de kommer att klassas som en biocid har vi valt att fasa ut AOT, säger Hans Ahlgren, marknadschef på Wallenius Water Innovation.

Detta innebär att dagens lampkit byts ut mot ett kit med en 254 nm-lampa och Wallenius Water Innovation kan även erbjuda alternativ till de titandioxidbelagda rören.

För de kunder som önskar att fortsätta köpa, installera och använda AOT-produkter har Wallenius Water Innovation initierat ett samarbete med ett nystartat företag i Nederländerna: AOT BV, som har ansökt om tillstånd för att sälja AOT-baserade produkter. Processen beräknas ta 1-2 år och under ansökningstiden är det tillåtet att fortsätta använda produkterna inom Sverige.

– För oss är det viktigt att våra kunder påverkas så lite som möjligt och därför kommer vi att fortsätta tillhandahålla AOT-produkter och reservdelar fram till den 1 oktober 2017 då AOT BV kan ta vid, säger Hans Ahlgren.

Presskontakt

Ulf Arbeus, VD, Wallenius Water Innovation
ulf.arbeus@walleniuswater.com
08 120 138 41

Matthijs Westerlaken, Sales Manager, AOT BV
westerlaken@blygold.com
Mobil: +31 633640455
Kontor: +31 30 63 44340

Pressbilder

wallenius_aot-5-845953-edited.jpg